TOP pályázatok TOP-PLUSZ pályázatok

Hírek rudabánya testvértelepüléseiről

Városunk rendszeres kapcsolatban áll három testvértelepülésével, a szlovákiai Dobsinával, a székelyföldi Borszékkel és a kárpátaljai Badalóval. Folyamatosan figyelemmel kísérjük az ottani eseményeket, melyekről már előzetesen vagy röviddel megtörténtük után értesülünk. Ezekből a hírekből kitűnik, hogy testvértelepüléseinken élénk társadalmi, gazdasági és kulturális élet zajlik. Ízelítőül néhány aktuális információt közlünk honlapunk látogatóival.

Szlovákiában november 10-én tartották az önkormányzati választásokat. Dobsinán az eddigi polgármester, JÁN SZLOVÁK kapott újra bizalmat, s vezetheti a következő négy évben is a települést.

kép

Ján Slovák, Dobsina Város polgármestere.

Borszéken a Városi Könyvtár felvette a 2015-ben elhunyt költő, Kamenitzky Antal (született 1947-ben) nevét, aki Borszéken született és munkálkodott. Utolsó éveiben a Borvízmúzeum vezetője volt, s kalauzolta a híres üdülőhelyre látogató vendégeket. Korábban pedagógusként is dolgozott, a gyerekek számára kézműves szakkört vezetett, szobrászattal, kerámia-készítéssel és sok minden mással is foglalkozott.

kép

Kamenitzky Antal kilencedik verseskötetének (megjelent 2015-ben) borítója.

Badalón folyamatban van az új óvoda építése, ami a tervek szerint 2019-re készül el és kezdi meg a működését. Az eredetileg 1968-ban épült régi óvodaépület ugyanis használhatatlanná vált, ezért a település óvodája jelenleg a Gvadányi József Általános Iskola egyik osztálytermében működik, ami szükségmegoldásnak számít. Az új, önálló intézmény létesítése – amit a magyarországi Házat – Hazát Alapítvány támogatása tett lehetővé – nagy előrelépést jelent a helyi óvodáskorú gyerekek elhelyezésében és nevelésében.

kép

Az új badalói óvoda látványterve. (Forrás: Házat - Hazát Alapítvány honlapja.)

 

Rudabánya

város honlapja Elérhetőségeink

 
Hirdetések:
Magyarország.hu - Ügyfélkapu
Magyar Falu program
Geocaching.hu
Általános Iskola Rudabánya
B.-A.-Zemplén Megyei Kormányhivatal
Alsótelekes Község Önkormányzata
Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Pályázat
Aszakkör