Önkormányzati hírek

 

EBZÁRLAT ÉS LEGELTETÉSI TILALOM !

(2018.SZEPTEMBER 30 ÉS OKTÓBER 21 KÖZÖTT)

Veszettség elleni vakcinák kihelyezése miatt!

Figyelem felhívás.pdf


 

ÚJ IDŐPONT!

A KORMÁNYABLAK, BUSSZAL - HÁZHOZ JÖN!

RUDABÁNYÁN HARMADIK ALKALOMMAL 2018.SZEPTEMBER 26.-ÁN

 


 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Befejeződött Rudabánya Város Önkormányzatának, - ASP központhoz való csatlakozása című projekt megvalósítása.

Sajtóközlemény.pdf
Tájékoztatás a téli rezsicsökkentés kiterjesztéséről

Tájékoztatás.pdf

Eljárásrend.pdf

Adatkezelési tájékoztató.pdf

Igénybejelentő nyilatkozat.pdf 


 

ÚJ IDŐPONT!

A KORMÁNYABLAK, BUSSZAL - HÁZHOZ JÖN!

RUDABÁNYÁN MÁSODIK ALKALOMMAL 2018.SZEPTEMBER 05.-ÉN

Hirdetmény.pdf 

 


 

 ÉMÁSZ Hálózati Kft tájékoztatója áramszünetről!

Tájékoztatás.pdf

 


 


 

 Városnapi_program.pdf

 


 

Közlemény.pdf 

Felhívás.pdf

 


 

Tájékoztatjuk a Tisztelt lakosságot, hogy a BMH Nonprofit Kft.  kazincbarcikai ügyfélszolgálata 2018. július 2-től új helyre költözik. 

Tájékoztatás .pdf 

Óvjuk környezetünket! - Szabaduljon meg abroncsaitól!

Használt gumiabroncs gyűjtési programot hirdet a Zöld Völgy Nonprofit Kft.


A térségben egyedülálló gyűjtési programot és egyben személetformáló kampányt hirdet a ZV Zöld Völgy Nonprofit Kft. június 18-a és 30-a között, hiszen a háztartásokban tárolt, elhasznált abroncsok sorsa sokak számára okoz fejtörést.

A Zv Zöld Völgy Nonprofit Kft. a közszolgáltatási feladatok ellátásában vállalt szerepe mellett kiemelt fontosságú céljának tartja a környezettudatos gondolkodás elterjesztése, a környezet minőségének megőrzése, fenntartása és javítása, a természeti erőforrások védelme érdekében tett kezdeményezések megvalósítását. Az illegális hulladékkal manapság egyre többet találkozhatunk, mely nemcsak a környezetünkre van rossz hatással, hanem lerakása komoly büntetést is vonhat maga után.

A egész térséget érintő szemléletformáló program során a lakosság június 18-a és 30-a között a megadott gyűjtési pontokon, hulladékudvarokban és gumiszervizekben adhatja le térítésmentesen, mennyiségi korlátozás nélkül a használhatatlanná vált kerékpár, motorkerékpár, személyautó és kisteherautó (3.5 tonna alatti gépjárművek) abroncsokat, melyeket a gyűjtés végén a Zöld Völgy szintén térítésmentesen szállít majd el.

ELHASZNÁLÓDOTT SÉRTETLEN ÁLLAPOTÚ GUMIK ÁTVÉTELÉRE VAN LEHETŐSÉG!

Az átvehető gumiabroncsok mérete: maximum 100 cm átmérőig terjedhet és kizárólag FELNI NÉLKÜL !!!

GYŰJTŐPONT RUDABÁNYÁN A G & A GARAGE KFT. TELEPHELYÉN LESZ.


Címe: Rudabánya, Dr. Görgő Tibor utca 21.

A telepen gomikat csak az ő engedélyükkel és közreműködésükkel lehet lerakni az általuk meghatározott helyre!!!

 

 


 

 

AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS!

Rudabánya Város Önkormányzata a fentartásában lévő óvoda számára, a 2018/2019 nevelési év során történő tejtermék szállítására, az alábbi ajánlattételi felhívását teszi közzé:

ajánlattételi felhívás.pdf  Eredeti hatályon kívül helyezett!

 

Módosított ajánlattételi felhívás.pdf

 FELHÍVÁS!

Értesítjük Rudabánya város lakosságát, hogy Rudabánya Településrendezési Tervének M-1 jelű módosítása tárgyában, Rudabánya Város Önkormányzata lakossági fórumot és közmeghallgatást  tart.

Helye:Gvadányi József Művelődési ház, emeleti klubterme.

Időpontja: 2018 május 09 (szerda) 15,00.

A lakossági fórumra és közmeghallgatásra mindenkit tisztelettel várunk.

Rudabánya,2018 április 27.

 

Szobota Lajos polgármester

 

Egyeztetési anyag.pdf 

 


SAJTÓKÖZLEMÉNY

Rudabánya Önkormányzata, - ASP központhoz való csatlakozása című projekt megvalósításától.

Sajtóközlemény.pdf


 

Tisztelt Lakosság! 

Tájékoztatjuk Önöket arról, hogy a ZV Nonprofit Kft részére megküldendő beadványokat , a mellékletnek megfelelően a BMH Nonprofit Kft. részére szíveskedjenek küldeni, mivel ügyintézés csak ott történik.

Ezzel rövidül az ügyintézési határidő, mivel a ZV Nonprofit Kft. a lakossági bejelentéseket, kérelmeket, stb. szintén továbbküldi a BMH Nonprofit Kft. részére. 

Tájékoztató levél.pdf 

 


 

Tájékoztató zöldhulladék gyűjtés indulásáról

hirdetmény.pdf

 


 

TÁJÉKOZTATÁS! 

Értesítjük a Tisztelt lakosságot, hogy a Rudabányai Közös Önkormányzati

Hivatal átmenetileg a Petőfi Sándor utca 3. szám alatti, Szociális Szolgáltató

Központ épületének földszintjén végzi munkáját.

Ügyfélfogadási időpontok változatlanok.

A felújítás befejezésének várható időpontja: 2018 szeptember 30.

A központi telefonszám technikai okokból még nem működik!

Az Önkormányzati Hivatal munkanapokon és munkaidőben a következő

telefonszámokon érhető el.

 

06-48/568-215

                                                       06-30/942-7334

                                                  Fax: 06-48/ 568-214

 


 

A Katasztófavédelem tájékoztatása  a tűzgyújtási tilalomról

 Tájékoztatás.pdf

  


 

 

A Magyar Labdarúgó Szövetség határozata alapján, - jogkörében eljárva elfogadta a Rudabányai Bányász Labdarúgóklub "Sportfejlesztési Programjának" szakmai tartalmát, illetve annak költségvetését. A benyújtott információk alapján, mindösszesen 10.490.063.Ft. összegű támogatásban részesítette.

Határozat.pdf 

  


 

 

Hirdetmény!


A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. Törvény módosulásáról.

Tájékoztatás .pdf

 

 

 


 

TÁJÉKOZTATÁS!

RUDABÁNYA VÁROSÁBAN A "NEM KÖZMŰVEL ÖSSZEGYŰJTÖTT HÁZTARTÁSI SZENNYVÍZ BEGYŰJTÉSÉRE" JOGOSULT KÖZSZOLGÁLTATÓ, AZ ÉRV ZRT.

Közszolgáltatási szerződés (.pdf)

 


 

 

 KATASZTRÓFA VÉDELMI IGAZGATÓSÁG TÁJÉKOZTATÁSA

 • Legyen elővigyázatos, ha valaki a katasztrófavédelemre hivatkozik!

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra lakossági bejelentés érkezett, miszerint egyes emberek a katasztrófavédelem munkatársaira hivatkozva, a gázüzemű készülékek gázcsatlakozóinak cseréjét ajánlják fel a gyanútlan áldozatoknak, azonban a szolgáltatást a piaci árnál jóval magasabb áron végzik el.

A megye területén tűzvédelmi ellenőrzésre csak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és helyi szerveinek ügyintézői jogosultak, akik minden esetben, egyenruhában, szolgálati igazolványuk felmutatását követően hajtják végre a szükséges ellenőrzéseket.

Az esetleges hiányosságok feltárását követően kollégáink semmilyen esetben nem foglalkoznak tűzvédelmi eszközök, berendezések, gázcsatlakozók értékesítésével, beszerelésével és készpénzt sem kérnek, vagy fogadnak el! A katasztrófavédelem nem áll szerződésben egyetlen olyan szolgáltatóval sem, akivel a fenti szolgáltatásokat végzi, végezteti!

Amennyiben az ellenőrzést végrehajtó személy önmagát előzetesen nem igazolja, kérjék tőle a szolgálati igazolvány felmutatását. Abban az esetben, ha az illető hatósági személyazonosságára, szervezeti állományba tartozására nézve kétség merülne fel, haladéktalanul értesítsék a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot a +36/46-502- 962-es telefonszámon.


Tájékoztató levél

 • Mi a kéménytűz?

  A kéménytűz természetes folyamat, amely a füstelvezetőben lerakódott korom, vagy kátrány égése során jelentkezik.

  Koromégés esetén a folyamat csak pár percig tart, ellenben a kátrányégés, amikor porkorom és kén keveredik a kicsapódó vízpárával, majd meggyullad, több órán át is tarthat.  Az utóbbi során a felszabaduló hő, akár a 800-1300 oC -ot is elérheti a lerakódott anyag mennyiségének függvényében. A füstelvezetők közelében lévő éghető födém és tetőszerkezeti elemek, szigetelő anyagok a rendkívüli hő hatására izzásnak indulhatnak és meggyulladhatnak.

  A kéménytüzekkel kapcsolatba hozható káresetek megelőzése érdekében az alábbi fontos tudnivalókra hívja fel a figyelmet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság:

  A kátrány keletkezése csökkenthető és a kéménytűz megelőzhető, ha száraz (20 % alatti relatív víztartalmú) fával tüzelünk, és folyamatosan biztosítjuk az égéshez szükséges levegő utánpótlást.

  A kátrányképződést elősegíti, ha a füstgáz hőmérséklete 74 oC alá csökken és a benne lévő vízpára kicsapódik, vagy ha alacsony hőmérsékletű vízkörre nagy teljesítményű, túlméretezett tüzelőberendezést kötnek. A hőfokszabályozós kazánok helytelen kialakítása, beállítása során, ha a kazán automatikusan 60 oC -nál lezárja a levegőt, a visszatérő víz pedig lehűti a füstgázt, szintén nagyobb mennyiségben képződik kátrány.

  A fenti problémák kiküszöbölésével a kéménytűz megelőzhető.

  További fontos tennivalók és tudnivalók:

  • A nyílt lánggal működő fűtőberendezések telepítését minden esetben szakemberrel végeztesse, valamint tegye lehetővé a készülékek és füstelvezetők rendszeres felülvizsgálatát!
  • Gondoskodjon a megfelelő oxigénmennyiség folyamatos utánpótlásáról, amely a tökéletes égés alapfeltétele!
  • A padlástérben tartsa tisztán a füstelvezető környezetét, közeléből távolítsa el a gyúlékony, éghető anyagokat!
  • A fűtőberendezést csak a gyártó által meghatározott tüzelőanyaggal üzemelje be, vegyes tüzelésű kazánjában, kályhájában ne égessen műanyag hulladékot!

  Minden esetben fogadja meg a szakemberek tanácsait és kövesse a készülékek használati útmutatóiban foglaltakat!

  Baj esetén értesítse a katasztrófavédelmet a 112-es, vagy a 105-ös telefonszámon!

 


 

Figyelem felhívás!

A Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Kazincbarcikai Katasztrófavédelmi Kirendeltség tájékoztatása alapján, megszaporodott a magánterületeken, főként - tereprendezés és kertfenntartási munkák közben okozott gázvezetékek sérülése. A káresemények megelőzése érdekében kérik, hogy tevékenységük során fokozott figyelemmel járjanak el. Különösen figyeljenek oda a magas fűben végzett fűkaszálás, égetés, valamint az épületszigetelési munkák megfelelő szakszerű munkavégzésénél. 

 


   

Tájékoztató a közkifolyók használatáról


A közkifolyók vizét  csak azok vehetik rendszeresen igénybe, akik  a közkifolyótól 150 m-en belül laknak, valamint ingatlanuk nincs bekötve a vezetékes ivóvízhálózatba, és nem rendelkeznek házi vízművel (a házi vízművek meglétét és működő képességét az Önkormányzat rendszeresen ellenőriztetni fogja).

A közkifolyókról csak tiszta, vízhordásra készített, kisebb méretű edénybe lehet a vizet elhordani. A közkifolyókról hordók, tartályok feltöltése tilos.

A közkifolyók vizét csak a háztartási vízszükséglet kielégítésére céljából lehet rendszeresen használni, ilyen a víz elfogyasztása, a főzés, mosás és tisztálkodás, a felsoroltaktól eltérő használat Pl:gépkocsi mosás, építkezés, locsolás, szigorúan tilos.

A közkifolyón elfogyasztott víz mennyiségét az Önkormányzat, mérőóra alapján az egy főre eső, jogszabályban meghatározott norma alapján átalányként a közkifolyót jogosan használók felé kiszámlázza. Amennyiben azt tapasztalják, hogy valaki engedély nélkül használja a közkifolyót, haladéktalanul jelentsék a Polgármesteri Hivatalba. Akik a közkifolyót nem rendeltetésének megfelelően és szabálytalanul használják, azokat az Önkormányzat vízlopás miatt megbírságolja.

A közkifolyót használók kötelesek vízátalányt fizetni, minden tárgyhót követő hó 15. napjáig  a Polgármesteri Hivatal házipénztárába. A vízdíj egységára megegyezik a mindenkori, ivóvíz szolgáltató által a lakossági fogyasztók részére számlázott fogyasztási egységárral.

A közkifolyók nem rendeltetésszerű, és indokolatlan használata szabálysértési eljárás megindítását vonja maga után.

  


 

Megváltozott az Országos Tűzvédelmi Szabályzat!

Az 54/2014, (XII.5.) BM rendelet 225. §. (1) bekezdése értelmében: Ha a jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben, és a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos!"
A rendelet, 2015. március 5 -én lép hatályba.

 


 

 

Települési Jövedékiadó (pálinkafőzés) nyomtatványai

Tájékoztatás.pdf Tájékoztatás.pdf (3.37 MB

Pálinkafőzés_bevallási_nyomtatványok.pdf Pálinkafőzés_bevallási_nyomtatványok.pdf (2.06 MB)

Többletmennyiség megsemmisítésének nyomtatványa.pdf Többletmennyiség megsemmisítésének nyomtatványa.pdf (613.77 KB

 


 

Tájékoztató!

Kérem, hogy a tájékoztatást figyelmesen olvassa el!

 

2013. évtől kezdődően az állattartással kapcsolatos szabálysértési Hatóság, a B. –A. - Z. Megyei Kormányhivatal.

A korábbi évekhez képest változás, hogy nincsen többszöri felszólítás, türelmi idő és tolerancia. Amennyiben az eb tartó nem tartja be a felszólító levélben hivatkozott jogszabályokat, a feljelentést az eb nyilvántartást vezető település hatóságának,  meg kell tennie a Kormányhivatal felé.

  Tájékoztató.pdf Tájékoztató.pdf (212.40 KB)

  


 

Kötelező a kutyák chipes megjelölése


2013 január 1 -től a négy hónaposnál idősebb kutyák csak elektronikus chippel megjelölve tarthatóak

2013 január 01 -től kötelező a kutyák chipes megjelölése.pdf 2013 január 01 -től kötelező a kutyák chipes megjelölése.pdf (170.55 KB)

 


 

 

log

A levegő védelméről szóló 306/2010(Xii.23) Korm. rendelet 4.§-a értelmében „ tilos a légszennyezés , valamint a levegő lakosságot zavaró bűzzel való terhelése, továbbá a levegő olyan mértékű terhelése, amely légszennyezést okot.”

 

Kérem Tisztelt lakosságot, hogy tegyen meg mindent a hulladékégetésből származó káros egészségügyi és környezeti hatások visszaszorítása érdekében.

 

A mellékletben az Országos Környezetegészségügyi Intézet által elkészített tájékoztató anyag olvasható, az illegális a hulladékégetésből származó káros anyagok " humán- és környezet-egészségügyi kockázatairól".

hulladékégetési tájékoztató.pdf hulladékégetési tájékoztató.pdf (269.13 KB

 

 


 

Tájékoztató

közvilágítási hibabejelentésekről

 

Rudabánya város közvilágítási hibáinak lakossági bejelentése, az Önkormányzati Hivatal 48/568-216 telefonszámán történhet, munkaidőben hétfőtől-csütörtökig: 07,30 – 16,00;  pénteken 7,30  - 13,30 között.


A Hibák javítását a szolgáltató a következők szerint ütemezi:


•    Nagy forgalmú csomópontok és kijelölt gyalogátkelőhely közvetlen közelében 48 órán belül.

•    Országos közutak átkelési szakaszain, egyedi hibák esetében 3 napon belül.(kivéve a szakaszhibákat, amiket a hálózat üzemeltetője az ÉMÁSZ javítja.)

•    Egyéb helyeken jelentkező hibák kijavítását 10 napon belül garantálják.


Hiba bejelentésekor a cím mellett, lehetőség szerint közöljék az oszlop számát is, ami az oszlopra van ráfestve.

 


 

 

HIRDETMÉNY


Tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, a Tisztelt Ebtartókat, hogy 2010. 07. 01. napján hatályba lépett a 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról.

Fontosabb szabályok a rendeletből:

-          Az állattartónak rendelkeznie kell a kötelező immunizálásra vonatkozó mindenkori adatokkal és dokumentumokkal. (Oltási könyv!)

-          A kedvtelésből tartott állatot úgy kell tartani, hogy az állat tartása lehetővé tegye annak természetes viselkedését, ugyanakkor a környező lakóközösség kialakult élet- és szokásrendjét tartósan és szükségtelenül ne zavarja.

-          Tilos az ebet tartósan 10 m2-nél kisebb területen, 4 m-nél rövidebb eszközzel kikötve tartani.

-          Amennyiben ebet futólánccal kikötve tartanak, a feszített és futó részek hosszának összege nem lehet kevesebb 5 m-nél, valamint a futó rész nem lehet rövidebb 3 m-nél.

-          Ebet állandó jelleggel kikötve tartani tilos!

-          Az ebek kikötéséhez, illetve vezetéséhez használt eszközöknek az állatra történő rögzítésére kizárólag nyakörv vagy hám használható oly módon, hogy az állat egészségét ne veszélyeztesse.

-          Az állatokat úgy kell tartani, hogy ne veszélyeztethessék az ember biztonságát.

-          A kedvtelésből tartott állatokkal kíméletesen kell bánni, azoknak szükségtelenül fájdalmat, szenvedést, illetve félelmet okozni nem szabad.

-          Belterület közterületén ebet csak pórázon lehet vezetni. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.

-          Közterületen az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen.

 

                                                                                 Dr. Sallai Árpád

                                                                                címzetes főjegyző